Az igazi olasz pizza


Az igazi olasz pizza

Napjainkban a pizza az egyik legismertebb és legnépszerűbb étel a világon. Ha visszamegyünk az időben, a mai pizzának számtalan ősével találkozunk. Már az i. e. 3. században megemlítették azt a lapos, kelt tésztát, amelyet kövön sütöttek. Bár vannak ellentmondások, igazi elődjének a Margherita királynő nápolyi látogatásakor készült trikolor pizzát tekintik, amely Raffaele Espositó szakács nevéhez fűződik. Az első pizzát tehát az olasz nemzeti színek ihlették. A bazsalikom (zöld), mozzarella (fehér) és paradicsom (piros) ma is meghatározó alapanyagai az igazi olasz pizzának. A tésztához sem kellenek speciális összetevők – liszt, élesztő, olívaolaj, só, víz-, de az alapanyagok kiváló minősége minden esetben nagyon fontos. A liszt legyen extra finom és puha, az olívaolaj lehetőleg az olasz Gaetából származzon, a mozzarella eredeti bivalysajtból legyen stb.

Az eredeti olasz pizza tésztáját általában vékonyra nyújtják, és kevés feltétet tesznek rá. Hosszan – akár egy-két napig is – kelesztik, majd 1-1,5 perc alatt sütik ropogósra kemencében. Így lesz igazán könnyű és ízletes. A Margherita az eredeti olasz pizza, de a feltéteket ma már ízlés szerint variálják. Kerülhet rá sonka, gomba, zöldségek, tenger gyümölcsei, fokhagyma, oregánó stb. Az olaszoknál egyébként maga az elkészítési technika is nagyon fontos. Nem nyúlhat hozzá akárki, tudni kell a helyes technikát.

Ha friss, meleg pizzára vágyunk, nem kell Olaszországig elmennünk, hiszen egy itthoni olasz étterem is tud hasonlóan finom pizzákkal szolgálni és kellemes élményt nyújtani.

+ There are no comments

Add yours