oinos-logo

Croissant elkészítése: így lesznek tökéletesek a rétegek!

A sokak által kedvelt croissant egy omlós, réteges péksütemény, amely a francia konyha ikonikus darabja. Ugyan eredetileg Ausztriából származik, igazán híressé Franciaországban vált, ahol az elkészítési technika finomodásának, fejlődésének köszönhetően a reggeliző asztalok állandó szereplője lett. Az eredeti croissant utánozhatatlan, réteges szerkezetű tésztájának és ropogós textúrájának titka a vaj használatában keresendő.

Franciaországban a croissantok gyakran a reggeli rutin elmaradhatatlan elemei a kávé vagy a forró csokoládé ideális kísérőjeként. Egyes pékségek különös gondot fordítanak a minőségre, és francia vajat használnak, amely tovább fokozza a sütemény ízét és megteremti sajátos jellegét. A francia croissantok elkészítése magas szintű szakértelmet igényel, különös tekintettel a hajtogatás  technikájára. A tökéletes eredményhez elengedhetetlen a hideg környezet is, hogy a vaj ne olvadjon meg a folyamat során.

A croissant ma már nem csak Franciaországban, de a világon szinte mindenhol népszerű péksütemény, az alaprecept azonban a helyi igényeknek megfelelően országról országra változik. A klasszikus francia croissant hagyományos receptjének napjainkban számos módozata van, de a lényeg az elmaradhatatlan réteges tészta és a vajas íz, készüljön bárhol.

Természetesen a croissant is megtalálható az Onios brunch étlapján.

Croissant elkészítése

A croissant története

A croissant egy hagyományos francia péksütemény, amely leveles tésztából áll. Története hosszú időre nyúlik vissza. Ismerkedjünk most meg vele közelebbről!

Francia gyökerek

A croissant Franciaországból származik annak ellenére, hogy az alapjait az Ausztriából eredő bécsi kifli jelenti. A franciák aztán ennek a receptjét fejlesztették tovább, hogy létrejöjjön ez az omlós, ízletes és utánozhatatlan vajas, réteges sütemény. A 19. században vált igazán népszerűvé, különösen Párizsban.

Croissant vs. viennoiserie

A croissant egyértelműen a viennoiserie sütemények kategóriájába tartozik, amely olyan francia péksütemények csoportját jelenti, amelyek a felhasznált vaj és élesztő jellegzetessége miatt különülnek el a hagyományos pékáruktól. Nézzük most meg ezek jellemzőit:

Croissant

 • Réteges szerkezetű, vajtartalmú tészta
 • Félhold alakú
 • Aranysárga szín és ropogós külső

Viennoiserie

 • például: pain au chocolat, brioche
 • a vaj és az élesztő használata  jelentősen befolyásolja az állagot
 • a croissanttal ellentétben többféle forma és összetétel jellemzi

A viennoiserie – így a croissant is – tökéletes példái a különleges francia péksüteményeknek, amelyek évszázadok óta nagy népszerűségnek örvendenek a világ ínyencei körében.

Alapanyagok

A croissant készítéséhez szükséges alapanyagok minősége és aránya döntő a végeredmény szempontjából. A francia pékségek hagyományos receptjeit követve a következő alapanyagokra lesz szükség a tökéletes rétegződés és a megfelelő ízvilág elérése érdekében:

Liszt: magas fehérjetartalmú finomlisztet használnak, amely meghatározza a kész croissant szerkezetét

Víz: langyos víz szükséges az élesztő aktiválásához és a tészta megfelelő állagának megteremtéséhez

Élesztő: aktív száraz élesztőt adagolnak, amelynek segítségével könnyedén megkel a tészta

Cukor: finomított kristálycukrot alkalmaznak, amely aktiválja az élesztőt és mérsékelten édes ízt kölcsönöz az elkészült péksüteményeknek

: a só kiemeli az édes ízt és hozzájárul az élesztő megfelelő működéséhez

Tej: magas zsírtartalmú tej, amely puhává és ízletessé teszi a tésztát

Vaj: magas zsírtartalmú, minőségi vajat alkalmaznak, amely hozzájárul a tészta rétegződéséhez és ellenállhatatlan ízéhez (fontos, hogy hidegen kerüljön a tésztába)

A croissant elkészítésének folyamata

A croissant készítése egy precíz és időigényes folyamat, amely számos lépést foglal magában a kelt tészta elkészítésétől, rétegezésétől kezdve a formázáson át a sütésig.

A tészta elkészítése

A croissant tészta elkészítése során fontos, hogy alaposan keverjük össze az egyes alkotóelemeket, így a lisztet, a vizet, az élesztőt, a vajat, a tejet és a cukrot is. A tésztát addig kell gyúrni, míg rugalmas, sima felületű nem lesz. Ezt követően a tésztát le kell hűteni, ennek érdekében helyezzük hűtőszekrénybe. Hideg környezetben a tészta lazább szerkezetű, könnyen kezelhető lesz, ami előnyös a további feldolgozás szempontjából.

Laminálási technikák

A laminálás során a tésztát vajjal rétegezzük, ennek köszönhetően lesz kellően puha és omlós. A legjobb magas zsírtartalmú, Európában elterjedt vajat használni ennél a lépésnél a tökéletes eredmény érdekében. A laminálási folyamat a következő lépéseket foglalja magában:

 1. A tészta téglalap alakúra nyújtása
 2. A tészta ⅔-ának megkenése vajjal
 3. A tészta behajtása, mégpedig úgy, hogy a ⅔ része kerüljön a már vajas rétegre
 4. Ezt követően többszöri hajtogatásra kerül sor, amely során hűteni szükséges a tésztát, így a vaj kellően hideg marad, a rétegek száma pedig egyre csak nő

A péksütemények formázása

A megfelelő vastagságúra nyújtott tésztából azonos nagyságú háromszögeket kell kivágni. Ezeket a háromszögeket a szélesebb végüktől kezdve tekerjük fel, így megkapjuk a croissant hagyományos félhold formáját. A kívánt megjelenés érdekében fontos, hogy a tésztadarabok azonos méretűek és alakúak legyenek.

Keltetés és sütés

A formázás után következik a keltetés, amely során meleg helyen kell pihentetni a megformázott croissantokat. Így bizonyos idő elteltével a méretük a kétszeresére nő. Ezt követően helyezzük őket előmelegített sütőbe, és süssük őket kb. 200 °C-on az aranybarna szín eléréséig. Még sütés előtt kenjük le őket tojásfehérjével, amely enyhe fényt és tetszetős megjelenést kölcsönöz a kész croissantoknak. Az egyenletes szín érdekében a sütés alatt többször is forgassuk meg a süteményeket.

A croissant változatai

A croissant sokféle változatban kapható, a hagyományos ízű mellett ma már egészen különleges töltelékekkel is elérhető, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Csokoládés croissant

A csokoládés croissant, amelyet Franciaországban „pain au chocolat”-ként ismernek, olvadt csokoládéval gazdagon töltött. Ez a változat különösen népszerű a csokoládékedvelők körében, tökéletes kísérője egy csésze friss kávénak vagy teának.

 • Főbb alapanyagok:
  • Csokoládé: ét- vagy tej
  • Tészta: hagyományos vajas croissant tészta

Croissant szendvicsek

A Croissant szendvicsek a sós ízek kedvelőinek kedvencei. A legnépszerűbbek a sonkás, sajtos és egyéb feltéteket tartalmazó szendvicsek. A sonkás-sajtos croissant ideális választás reggelire vagy ebédre.

 • Népszerű Töltelékek:
  • Sonka és sajt
  • Spenót

Croissantok egyéb ízekben

A croissantok ízesítésére számtalan lehetőség van. A sok-sok alternatíva között megtalálható például a spenóttal töltött változat is, amely igazán egészséges és különleges gasztroélményt ígér.

 • Példák:
  • Spenóttal töltött: Friss spenót, fűszerek
  • Pain au chocolat: Az előző csokoládés croissant egy variánsa

A croissant tálalási módjai

A croissant  megállja a helyét egy elegáns villásreggeli alkalmával is. Nemcsak finom, de a megjelenése sem hagy kivetnivalót maga után.

A croissant, mint reggeli

A croissant ideális választás reggelire. Főtt tojással, rántottával vagy főtt tojássárgájával igazán mennyei lakoma, hiszen a tojás íze kiválóan passzol a croissant vajas, leveles textúrájához.

 • Tojás: Tálalható rántottaként vagy főtt formában.
 • Tojássárgája: lágyra főzve

A croissant dekorálása

A croissant önmagában is gyönyörű, de különleges formájának köszönhetően különböző díszítések kipróbálására is lehetőséget nyújt. Ha szeretnénk, hogy a külseje még ragyogóbb legyen, használjunk hozzá tojásból készült glazúrt.

 • Tojásfehérje Glazúr: a fényes bevonat érdekében
 • Tojássárgája Glazúr: mélyebb, arany színű tónust kölcsönöz a croissantoknak

Egyéb tudnivalók a péktermék elkészítése során

A croissant elkészítése során fontos a precíz technika, valamint a sütési hőmérséklet és a tészta alapanyagainak minősége. Ezek a paraméterek határozzák meg a végeredményt a leginkább.

Sütési hőmérséklet

A croissantok sütése egyenletes, általában 200°C–220°C (392°F–428°F) közötti hőmérsékleten történik. A sütési idő átlagosan 15-20 perc, attól függően, hogy milyen méretűek a sütemények. A sütés megkezdése előtt a sütő előmelegítése elengedhetetlen az egyenletes hőmérséklet biztosítása érdekében.

A felhasznált liszt minősége

A croissant tésztájának alapja általában BL55 vagy magas gluténtartalmú, péktermékek készítésére alkalmas liszt (BL80), amely biztosítja a kívánt levegős, réteges szerkezetet.

 • Liszt: (BL80)
 • Gluténtartalom: magas, a rugalmasság és a rétegek kialakulása érdekében
 • : tengeri sót érdemes használni, amely kellően kiemeli a tészta ízét

A megfelelő minőségű alapanyagok és az elkészítés technikája  kritikus fontosságú a croissant ideális állagának és ízének elérése érdekében.