oinos-logo

Mi az a brunch? – Honnan származik és mit lehet itt enni?

A brunch nem csak egy szó, amely a reggeliből és az ebédből áll. A kivitelezésben is csak az – egy népszerű hagyomány, amely az együttlétről szól.

Eredet

Guy Beringer használta először a brunch szót 1890-ben a Hunter’s Weekly című lapban megjelent cikkében. Ebben a vasárnap késő délelőtti könnyebb étkezést szorgalmazta, amely a vasárnapi istentisztelet utáni nehéz, kiadós déli étkezést váltaná fel. Brunch-nak nevezte el – reggeli és ebéd, két étkezés együtt.

Terjesztés és előnyök

Az 1920-as években az Egyesült Államokban a brunch a gazdagok és a sztárok, sztárocskák által a szállodákban fogyasztott luxus volt. De nem sokáig maradt elszigetelve más társadalmi rétegektől. Az 1930-as évektől kezdve a középosztály a brunchot költséghatékony 2 az 1-ben étkezésként fogadta el, amelyet otthon készítettek el. Egy évtizeddel később a brunch olyan népszerűvé vált, hogy megjelent az első brunch szakácskönyv. A 2. világháború után népszerűsége csökkent, és az emberek minden társadalmi rétegből élvezték, hogy vasárnaponként kialudhatják magukat, és társasági, laza étkezést fogyaszthatnak, ami jócskán belenyúlik a délutánba. Ráadásul legkésőbb a háborúval a legtöbb nő dolgozni ment, és a vasárnap volt az egyetlen nap a héten, amikor az egész család együtt ülhetett. Ekkor vált szokássá az is, hogy nemcsak házi készítésű ételeket, hanem vásárolt élelmiszereket és késztermékeket is kínáltak.

Az Oinos brunch élmény

Az Oinosban mindenki megtalálja a számára tökéletes brunch menüt, melyhez exkluzív környezetet: vagány, laza eleganciát, és profi kiszolgálást biztosítunk. Így nem csak az ízek kavalkádja, és az állagok harmóniája fogja lenyűgözni az ide érkezőket, hanem a csodálatos miliő, mely tökéletes keretet ad egy ilyen gourmand napindításnak, vagy délelőtt-zárásnak.

Közös étkezés a vasárnapi villásreggelin

Az 1960-as évektől kezdve egyre kevesebb hangsúlyt fektettek arra, hogy mit esznek. Az volt a szabály, hogy mindenki azt készíthetett és kínálhatott, amit akart. A legfontosabb az együttlét volt, a hangulat, az együttlét és a meghittség. A vasárnapi villásreggeli a nyolcvanas években olyan népszerűvé vált az Egyesült Államokban, hogy az éttermek és szállodák szombatonként is kínálni kezdték. A kilencvenes évek végére, legkésőbb a 2000-es évek elejére a brunch hagyománya a világ többi részére is átterjedt.

Manapság a brunch mindenhol ismert, népszerű és kellemes alternatívája a hagyományos étkezésnek. Azt ehetsz, amit akarsz, ahol és amikor akarsz. Az együtt töltött idő, az élvezet, valamint a kötetlenség teszi a brunchot olyan vonzóvá.

Elkészítés

Az évszaktól, az emberek számától és a házigazda főzési készségétől függően a sikeres villásreggeli (brunch) előkészületei különbözőképpen néznek ki. Az eseményt általában meghívás előzi meg. Terveket készítenek arról, hogy hol üljenek, hány ülőhelyre van szükség, és hogyan díszítsék fel az asztalt.

A legfontosabb előkészület és tervezés természetesen az ételt övezte. Át kell gondolni, hogy mit és mennyit szeretne kínálni, mi illik az évszakhoz, és milyen allergéneket, intoleranciákat vagy a vendégek diétáját kell figyelembe venni. Manapság már a vegán, vegetáriánus, glutén- és laktózmentes ételek és italok sem jelentenek akadályt.

Eljárás

A brunch általában vasárnap vagy ünnepnapon kerül megrendezésre, és hagyományosan 11 órától 15 vagy 16 óráig tart. A menetrend és az időpont azonban az évtizedek során változott, így mindenki akkor tartja, ahogy neki a legjobban megfelel. A legtöbb étterem, kávézó és szálloda meghatározott időpontokban kínálja a brunchot. Akik azonban otthon reggeliznek, azokat nem kötik szabályok. Már a brunch elnevezés is azt sugallja, hogy az étkezésnek az ebédet és a reggelit kell egyesítenie. Tehát az étkezésnek késő délelőtt vagy reggel kell kezdődnie.

 

Szánjon rá időt és szórakozzon

Gyakran ez az étkezés akkor kezdődik, amikor már minden vendég megérkezett, vagy elkezdtek enni, és mindenki akkor csatlakozik, amikor időben odaér. Van koccintás, evés, ivás, sok beszélgetés és nevetés. Az étkezés elhúzódik. Fontos, hogy sok időt töltsünk együtt, és élvezzük, lakmározzunk az ételekből. Ebbe beletartozik, hogy nyugodt légkörben ülünk, néha egy másik beszélgetőpartnerhez fordulunk, felállunk közben, esetleg előveszünk egy kártyajátékot vagy énekelünk egy kis dalt.

Mi tartozik a brunch asztalára?

Ami az ételeket és italokat illeti, a következők érvényesek: hideg és meleg, édes és sós, könnyű és kiadós – csak a reggeli és az ebéd hozzávalói.

A brunch klasszikusai a tojásételek, például a tükörtojás vagy a rántotta; kenyér minden színben és formában; meleg ételek, például levesek és raguk; hideg húsok, például marhasült és hal. Azok, akik szeretnek maguknak főzni és valami újat kipróbálni, elemükben lesznek és kiereszthetik a gőzt. De a boltban vásárolt és elkészített ételek is népszerűek és ugyanolyan finomak.

 

Megfelelő italok

Az italok sem hiányozhatnak. Aki sokat és sokáig eszik, az sokat iszik. Reggel az emberek általában egy forró ébresztő itallal, egy csésze aromás kávéval vagy egy erős fekete teával kezdenek. Az emberek szeretnek egy pohár pezsgővel is koccintani. Minél tovább húzódik az étkezés, annál fontosabbá válik egy kis italválaszték – gyümölcslé, mimóza, puncs vagy forró csokoládé (felöntéssel vagy anélkül). Az italokra ugyanaz vonatkozik, mint az ételekre – élvezni kell.

Ötletek az ételekre és italokra

Sütemények

 • Kenyér és zsemle
 • Croissant
 • Fahéjas zsemle

Kenegetők és feltétek

 • Kolbász, sonka és sajt
 • Vaj
 • Paradicsomos szósz

Meleg ételek

 • Rántotta, tükörtojás, frittata, quiche
 • Szalonna
 • Sült burgonya
 • Levesek 

Hús és hal

 • pácolt vagy füstölt lazac
 • marhasült

Édességek

 • Sütemények, brownie-k, muffinok
 • Tiramisu
 • gofri
 • gyümölcssaláta

Italok

 • Kávé és tea
 • gyümölcslevek
 • Puncs, bólé
 • Forró csokoládé
 • Mimózák, pezsgő, Bloody Marys
Foglalj asztalt

________________________________________

Kérdések és válaszok brunch kapcsán

Mikor van a megfelelő időpont a brunchhoz?

A brunch hagyományosan 11 órakor kezdődik és délutánig tart. Manapság azonban már nem fontos az időpont. A legtöbbször a vendéglátók a reggeli és az ebéd közötti időpontot választják. A legjobb, ha megnézi, hogy melyik időpont felel meg a legjobban a vendégeinek, és mennyi időre van szüksége aznap reggel az előkészületekre.

Mi tartozik a brunchhoz?

 • egy nagy asztal
 • elegendő szék
 • egy kis dekoráció
 • edények, evőeszközök
 • elegendő tál, tányér és kosár az ételek tálalásához
 • ha szükséges, az allergének, intoleranciák és különleges étrendek listája
 • elegendő étel és ital
 • a megfelelő hangulat: egy brunch csak annyira jó, amennyire a teremben uralkodó hangulat; minél beszédesebb, annál jobb.

Mit esznek brunchkor?

A villásreggelin hideg és meleg ételeket szolgálnak fel. Ezek tipikusan a reggeliről és az ebédről ismert ételek – kenyér és péksütemények, kenők, gyümölcssaláta, meleg levesek és raguk, hideg húsok és halak, valamint desszertek. Természetesen a hideg és meleg italok sem hiányozhatnak. A kávé, a tea, a narancslé, a pezsgő vagy a mimóza gyakran szerepel a kedvencek listáján. Az édes és a sós, a könnyű és a pazar, a meleg és a hideg tökéletes keveréke teszi a brunchot a csúcspontjává.