oinos-logo

Az olasz konyha

oinos-etelAz olasz gasztronómia az egész világon elterjedt és kedvelt az egyszerűsége és finom ízei miatt. Olaszországban a remek éghajlati viszonyok lehetővé teszik kiváló alapanyagok előállítását, amelyből a remek ételek készíthetők. Az olasz konyhaművészet kialakulásában nagy szerepet játszott az is, hogy az étkezés az olaszok számára egy társasági tevékenység, nagyon szeretnek jókat enni együtt. Első gondolatra talán mindenkinek a pizza jut eszébe, mint hagyományos olasz étel, de ennél sokkal különlegesebb és kevésbé ismert fogásokat is fellelhetünk az olasz éttermekben.

Tésztafélék

A pizza mellett a legnépszerűbb olasz fogások a tésztaételek, melyek szintén bizonyítják az olasz konyha egyszerűségét és egyben nagyszerűségét.  A különböző tésztákat mindig frissen főzik ki „al dente” állagúra, amely még kissé roppanós, ezután olívaolajjal locsolják meg. A kész tésztára kerülnek az általában friss paradicsomból készülő szószok, öntetek. Ezen kívül az olasz éttermekben találkozhatunk különböző töltött tésztákkal is, melyek tölteléke nagyrészt darált húsos vagy sajtos ragu. A tésztaételek elmaradhatatlan feltétje a sajt, amelyben az olaszok szintén az élen járnak.

Húsok

Az olaszokról elmondható, hogy kedvelik a húsokat, de azok közül is kiemelkednek kolbászfélék és sonkák. A parmai sonka az előételeik egyik központi alapanyaga.

Az Olaszországot körülvevő tenger miatt rengeteg fogásban, főként rizottó és tésztaételekben jelen vannak a halfélék és rákok. A partoktól távolabbi városokban jellemző a szarvasmarha, birka, kecske, vadak és a különböző szárnyasok, például a pulyka fogyasztása. A legjobb olasz éttermekben viszont, ezek a húsos fogások az állandó étlap részét képezik.

Fűszerezés

Az olasz ételek fűszerezése nagyban eltér a magyar megszokásoktól. A fogásokat mindig olívaolajjal locsolják meg és az ízesítésre a zöldfűszerek széles palettáját használják. Gyakran találkozhatunk a bazsalikommal, ami a paradicsomos ételek kiválóan illik, de ott van még az oregánó és a rozmaring is. Az olívaolaj és a zöldfűszerek kombinációjából jött létre a pesto, amely a tésztaételek remek kiegészítője. Az kész fogások ízesítésére szinte minden alkalommal parmezánt vagy egyéb sajtokat használnak.

Desszertek

Mint már említettük a sajtok nagyon dominálnak az olasz ételekben, és ez nincs másképp a desszertek esetében sem. Itt leggyakrabban a mascarpone-t használnak alapanyagként, amelyből az egyik leghíresebb édességük, a Tiramisu is készül. Emellett a ricottából is számos olasz fogást készítenek. Ismert desszert még a Panna cotta, ami szintén bizonyítja az olasz konyha egyszerűségét.

Ezek lennének az olasz gasztronómia legjellegzetesebb ételei. Változatosak, ízletesek, nem véletlen, hogy olyan sokan rajonganak érte a világ minden pontján, köztük hazánkban is. Manapság szerencsére már nem kell Olaszországig utazni, ha az ember ezekre az ízekre vágyik, Budapest legjobb olasz éttermében, az Oinos-ban a legkiválóbb alapanyagokból készülő ételekkel várjuk vendégeinket.