oinos-logo

Pizza története: Az olasz konyha ikonjának fejlődése

A pizza története gazdag és sokrétű, több ezer éves múltra tekint vissza. Az említésre méltó elődjei közé tartoznak az ókori népek által fogyasztott lapos kenyerek, amelyeket különböző feltétekkel tettek ízletesebbé. Az igazi áttörést azonban a nápolyiak érték el a 18. században, amikor a modern pizza előfutáraiként továbbfejlesztették az egyszerű lapos kenyeret, hozzáadva a jellegzetes paradicsomszószt és a sajtot. A pizza ekkor vált a közösségi étkezések elengedhetetlen részévé és Nápoly városán keresztül terjedt el világszerte.

A pizza népszerűsége töretlen volt a bevándorlók között, akik elhozták az új világba, és adaptálták az amerikai ízlésvilághoz. Így születtek meg a különböző stílusok, mint a New York-i vékony tészta vagy a Chicago-i mélytányér pizza, amelyek mind sajátosságaikban és textúrájukban különböznek az olasz eredetitől. A pizza mára globális jelenséggé vált, számtalan helyi változatban található meg a világ minden táján, ahol az emberek a helyi hozzávalókat és konyhatechnológiai innovációkat felhasználva újraértelmezik és formálják saját kultúrájuknak megfelelően.

A pizza sikerének kulcsa a végtelen variációkban rejlik; legyen szó a klasszikus margheritáról vagy egyedi gourmet kreációkról, mindenkinek van kedvence. A folyamatos innováció és a sokoldalúság miatt a pizza továbbra is releváns és közkedvelt marad, lévén egy olyan étel, amely egyszerűségében is tud újat nyújtani. Az étel egyszerre tükrözi a tradíciókat és a modern gasztronómiai irányzatokat, ahol ízlés és hagyomány találkozik a korszerűséggel és a helyi ízekkel.

Pizza history

A pizza eredete

A pizza eredete az ókori időkre vezethető vissza, de modern formáját Olaszországban nyerte el. Az ókori és olasz gyökerek egyaránt fontosak a pizza történetében.

Ókori előzmények

Az emberiség már az ókorban is készített lapos kenyérféléket, amelyeket különféle feltétekkel gazdagítottak. Ezek az ételek valószínűleg a pizza előfutárainak tekinthetők. Egyiptomban, Görögországban és Rómaban élők fogyasztottak már olyan lepényféléket, melyeket olívaolajjal, fűszernövényekkel és helyenként sajttal készítettek.

 • Egyiptom: flatbreads with toppings
 • Görögország: plakous
 • Róma: focaccia

Az olasz gyökerek

Az olasz félsziget már a 17. században jeleskedett a pizza-típusú ételek terén. A nápolyiak lesznek azok, akik a 18. században tökéletesítik a ma is ismert pizza egyik korai változatát, melyet a szegényebb rétegek gyors és tápláló ételként fogyasztottak. A Margherita pizza az 1889-es években vált híressé, amikor Raffaele Esposito nápolyi szakács készítette el Olaszország akkori királynője, Margherita di Savoia tiszteletére.

 • Nápoly: pizza őshazája
 • Margherita: ikonikus pizza

A pizza világszerte

A pizza népszerűsége különböző kultúrákban és országokban változó formákat és ízvilágot öltött, miközben globális elterjedést ért el.

A pizza Amerikában

Amerikában a pizza egyike a legkedveltebb ételeknek. Az első pizzéria, amelyet Gennaro Lombardi nyitott meg, 1905-ben jött létre New Yorkban. Az évtizedek során számos amerikai pizza stílus alakult ki különböző régiókban. A leghíresebbek közé tartozik a New York-i vékony tésztájú pizza, amely könnyedén hajtogatható, és a Chicagoi mélytányér pizza, melynek jellegzetessége a magas perem és bőséges feltét.

A pizza globális variációi

A pizza globális változatai az adott országhoz igazodnak, így a hagyományos olasz recept alapján sokféle nemzetközi ízvilág jött létre. Japánban például a mayo jaga (májonnézzel és burgonyával) elterjedt változat, míg Brazíliában gyakori a catupiry (krémes sajttal) feltétre helyezés. A következő lista néhány másik kreatív variációt mutat be:

 • Kanada: poutine pizza – sült krumpli, sajtgaluska és barna szósz karakterizálja.
 • India: tandoori csirke pizza – tandoori fűszerezésben pácolt csirkével dúsított.
 • Oroszország: mockba – lazac, tonhal, szardínia, hering és hagyma jellemzi.

A pizza ma

A mai pizzakészítés technológiái és az iparág magas színvonala jelentős változásokat hoztak. A modern gyártási eljárások lehetővé teszik a nagy mennyiségű, de minőségi pizza gyors előállítását, amelyek a világszerte ismert pizzéria-láncok bővülésével párosulnak.

Korszerű gyártástechnikák

A tömeggyártás területén az automatizált tésztakészítő gépek és robottechnológiák dominálnak, amelyek képesek percek alatt tökéletes pizzatésztát nyújtani és formázni. Az sütőtechnológiák is fejlődtek, modern konvekciós és impingere sütők biztosítják az egyenletes megsütést.

 • Tésztagyártás: Automatizált keverő és formázó gépek
 • Sütés: Konvekciós és légáramos sütők
 • Toppings: Pontos adagolással működő feltét-aplikátorok

Pizzaipar

A pizzaipar globális piaca folyamatosan bővül, a pizzériák és szállítási szolgáltatások hálózata növekedés mutat. A franchise rendszerek és online rendelési platformok elterjedése nagyban hozzájárult az iparág kibontakozásához.

 • Piai növekedés: Éves alapon mért jelentős bővülés
 • Franchise hálózatok: Széleskörű nemzetközi láncok
 • Online megrendelés: Innovatív és felhasználóbarát rendelés

Kép stockking-től a Freepik oldalról.